06/05/2024

Crònica de la I Cimera de Comunitats Energètiques

Els dies 25 i 26 d’abril es va celebrar al Prat de Llobregat (Barcelona) la primera edició de la Cimera de Comunitats Energètiques, organitzada per la Unió espanyola de la Unió Espanyola (UNEF). Representant InerGy i BeeData, hi assistim Xavier Cipriano, Sergi Pérez (gestor de producte i innovació) i jo, Sara Caballero (gestora de desenvolupament de negoci). El notable interès que va despertar aquesta iniciativa, reflectit en el gran nombre d’assistents, va deixar clar que es tracta d’un fòrum summament necessari i que marcarà l’inici de futures edicions. La diversitat de participants, des d’institucions com l‘Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) i representants governamentals fins a voluntaris compromesos, així com empreses de mitjana grandària, cooperatives i associacions, va enriquir els debats i les presentacions.

Es van abordar diversos temes cabdals per al desenvolupament i implantació de les comunitats energètiques. Preguntes com: Ha arribat el moment de les comunitats energètiques?, Què és la transició energètica participativa?, Hi ha la comunitat energètica més enllà de l’autoconsum col·lectiu? Quines són les principals barreres que hi ha avui en la creació de les Comunitats Energètiques? Quines figures jurídiques són possibles i que mecanismes de finançament existeixen avui dia?

Durant la jornada també assistim a la presentació de diversos projectes pioners, en àmbits rurals, industrials i urbans, i coneguem les seves experiències, algunes de les quals compartien entre si.

La creació de comunitats energètiques és un ecosistema vibrant i divers, i que es troba en plena evolució, segons va definir Joan Groizard, Director General de l’IDAE. I és que una comunitat energètica és un exemple de cadena vertical integrada ja que pot generar, consumir, emmagatzemar i distribuir energia. La comunitat energètica és un actor diferent i alternatiu a les empreses internacionals, i suposa un canvi de 180º cap a una transició energètica participativa. Un sistema en el qual compartir energia neta és la prioritat. No es tracta de subministrar, es tracta de generar i compartir.

Durant la cimera, hi va haver aspectes summament recurrents, com la necessitat de tenir un marc retributiu que reguli l’autoconsum col·lectiu, o definir quin paper tindrà la figura de la comunitat energètica dins del sistema elèctric. I fins i tot normes per a la distribució i la futura generació. Des d’Europa, s’estan promovent regulacions a través de directives que fomenten la creació de comunitats a la Unió Europea. No obstant això, aquestes directives han de ser traslladades a la legislació espanyola, i aquest procés està experimentant retards. És crucial que es promulgui un reial decret que reguli les comunitats i que garanteixi el seu desenvolupament.

Es va destacar la importància dels Ajuntaments com a impulsors de projectes d’energies renovables amb retorn social. A InerGy, estem veient un augment en la quantitat de projectes en què els Ajuntaments cedeixen els sostres dels seus edificis públics perquè la comunitat comparteixi l’energia generada. Així mateix, en alguns casos, l’Ajuntament assumeix la inversió inicial en la instal·lació a canvi d’una assignació d’energia per a cada participant.

A més de les preocupacions al voltant del marc regulatori, es va emfatitzar la necessitat de simplificar els tràmits burocràtics relacionats amb els projectes i agilitar les activacions dels autoconsums col·lectius, els quals actualment experimenten llargs temps d’espera.

Quant al finançament, gran part de les comunitats energètiques s’estan constituint a través de figures com cooperatives o associacions. En molts casos, combinar el voluntariat amb una capacitat professional qualificada ajudarà que la gestió dels projectes sigui un èxit. Es va ressaltar la importància de potenciar la cultura associativa a  Espanya, així com mancomunar comunitats per donar solucions a problemes comuns i rendibilitzar al màxim possible els costos de gestió associats.

La digitalització va ser un altre tema crucial en aquest tipus de projectes, molts d’ells desenvolupats en entorns poc familiaritzats amb la tecnologia. La sostenibilitat de les comunitats energètiques està estretament lligada a la tecnologia, proporcionant transparència i dinamisme necessaris per a una gestió exitosa. Es va subratllar la necessitat de comptar amb gestors de comunitat professionalitzats.

La cimera va concloure amb la lectura del Manifest de la I cimera de Comunitats Energètiques, al qual s’ha sumat InerGy, com a facilitador tecnològic, amb el mateix objectiu en comú, impulsar la creació de comunitats energètiques i col·laborar perquè sigui una figura clau en la transició energètica.

 

Comparte en:
LinkedIn
Twitter
WhatsApp