L’autoconsum energètic ha experimentat un creixement significatiu en els darrers anys, especialment amb l’auge de les energies renovables, i més concretament de la fotovoltaica, i la creixent preocupació per la sostenibilitat ambiental.
Una característica de la generació energètica renovable és que aquesta no es produeix quan la desitgem sinó quan està disponible el recurs natural que la genera. Això implica que una part de l’energia generada pot ser consumida, el que s’anomena autoconsum, mentre que una altra part s’ha d’abocar a la xarxa, el que anomenem excedents. En ocasions, i mitjançant l’ús de bateries, aquests excedents que s’abocarien a la xarxa es poden emmagatzemar per ser autoconsumits en un altre moment.
Què és l’autoconsum individual i col·lectiu?
L’autoconsum és el consum per part d’un, o diversos consumidors, d’energia elèctrica provinent d’una instal·lació de generació pròxima als punts de consum i associada als mateixos.
Se l’anomena autoconsum individual quan existeix un únic consumidor associat a la instal·lació de generació, mentre que s’anomena autoconsum col·lectiu quan existeixen diversos consumidors que s’uneixen per compartir energia generada per una o més instal·lacions de generació.
Què són els Excedents a l’Autoconsum?
Els excedents és aquella part de l’energia generada per la instal·lació que no és autoconsumida. Per exemple, un pavelló esportiu equipat amb panells solars pot produir més electricitat durant les hores de sol que la que necessita per al seu funcionament diari. Aquesta energia sobrant pot ser abocada a la xarxa elèctrica i es convertiria en excedents, o pot ser emmagatzemada en bateries per ser autoconsumida en altres moments de més demanda.
Què puc fer amb els excedents generats per l’Autoconsum?
Els excedents abocats a la xarxa poden ser retribuïts econòmicament de dues maneres:
- Modalitat amb excedents acollida a compensació: Poden acollir-se a aquesta modalitat les instal·lacions que no superin els 100kW. Alguna de les característiques d’ aquesta modalitat és:
- Aquesta compensació es realitza mensualment en la factura de la comercialitzadora i no és acumulable
- És un descompte que només s’aplica a la part d’energia de la factura (no inclou potència, lloguer de comptador o impostos)
- L’ import del terme d’ energia en aplicar a la compensació mai serà negatiu.
- No interfereix en el bo social, si es té, se seguirà aplicant
- Modalitat amb excedents no acollida a compensació: Contempla aquelles instal·lacions majors de 100kW, els excedents de les quals seran bolcats a la xarxa, però en règim de venda, no de compensació. Per a això, serà necessari donar-se d’alta com a productor d’energia elèctrica.
Què passa si l’import de l’energia a compensar és superior a l’energia consumida?
Dels excedents generats es pot compensar com a màxim l’import de l’energia consumida, és a dir, si se’n consumeix 0 en un mes, la compensació a aplicar serà 0 encara que hi hagi hagut generació.
Quins són els avantatges i desavantatges entre la modalitat acollida a compensació simplificada enfront de la no acollida a compensació?
Els avantatges de la compensació simplificada és que comporta menys tràmits administratius i una legalització més ràpida. La modalitat no acollida a compensació simplificada es beneficia de la bonificació del 100% dels excedents produïts, mentre que, en el cas de la compensació simplificada, només es beneficia dels excedents en què l’import de la compensació és inferior a l’import associat al consum d’energia.
Quin ha de ser l’objectiu d’una instal·lació d’autoconsum?
Tot i que en aquest article hem parlat principalment dels excedents i de la seva remuneració, l’objectiu de qualsevol autoconsum és que no es produeixin excedents i que tota la generació sigui autoconsumida. Això és perquè el preu de l’electricitat comprada de la xarxa és aproximadament 3 vegades superior al preu de l’electricitat compensada pel que sempre serà més avantatjós autoconsumir el 100% de la generació.
El futur de l’autoconsum es visibilitza prometedor amb l’avanç de les tecnologies d’emmagatzematge i la integració de sistemes de gestió intel·ligent. Les xarxes elèctriques intel·ligents (smart grids) jugaran un paper crucial, permetent una gestió més eficient i flexible de l’energia distribuïda.
A més, s’espera que la normativa evolucioni per afavorir un major aprofitament de l’energia generada. Polítiques que incentivin la producció i l’emmagatzematge d’energia renovable, juntament amb models de negoci innovadors, com les comunitats energètiques locals, podrien transformar el panorama energètic.
En conclusió, l’autoconsum renovable representa una oportunitat significativa per avançar cap a un model energètic més sostenible i autosuficient. Tot i que hi ha desafiaments, la combinació d’avenços tecnològics i polítiques favorables pot maximitzar els beneficis d’aquesta pràctica, contribuint no només a la reducció de costos energètics sinó també a la mitigació del canvi climàtic.
Amb SIE-dimensiona és possible maximitzar el benefici d’una instal·lació d’autoconsum. Les funcionalitats d’aquest mòdul de la plataforma SIE-Comunitat permeten conèixer la dimensió i ubicació òptima de les instal·lacions de la iniciativa d’autoconsum o comunitat energètica. A més, simula la viabilitat preliminar de la comunitat i el nombre i perfil de consum horari òptim dels seus membres per maximitzar l’autoconsum. Demana una demo gratuïta.